Zima je tu. Ako sa udržať fit, keď telo túži po kalóriách?

Martin by mal prísť na bielom koni. Neprišiel. Už sme si zvykli. A takisto sme si zvykli, že podobne ako iné živočíchy sa v zime akosi nabaľujeme kalóriami, aby nám bolo teplejšie. Možno to súvisí aj s vianočnými sviatkami, ktoré napriek iba trom dňom v kalendári sa práve koncom novembra rozbiehajú v prípravách – pečieme, zdobíme, ochutnávame a spomaľujeme všetky činnosti. Ja osobne mám pocit, že v decembri moje jediné kardio cvičenie je behanie po obchodoch, lebo stále niečo chýba.

No a v celom tomto predvianočnom strese je veľmi ťažké myslieť na to, že aj jedlo, ktoré v týchto dňoch jeme, by malo byť zdravým a plnohodnotným palivom pre náš organizmus. Jednoducho ak nedáme ten správny benzín, ale nejaký pančovaný, nevymeníme / nedoplníme olej, tak to naše autíčko (telo) sa môže zadrieť a nebude fungovať tak ako má.

Práve v týchto dňoch je idálny čas na rozumný detox organizmu. Nie nadarmo máme také takmer pôstne obdobie pred Vianocami. Ak si vezmeme štyri adventné týždne, tak práve tento čas striedmosti nám dokáže vytvoriť priestor na tri vianočné dni radosti v decembri.

Zaujímavá správa je, že priaznivci keto (bielkovinových) diét, ktoré rešpektujú základné palivo (bielkoviny) pre telo, sú dnes na tom oveľa lepšie, ako kedysi. Ešte pred pár rokmi na výber nemali veľa chutných alternatív a bežné „radosti“ si doslova museli natvrdo odoprieť. Dnes je situácia našťastie iná a na trhu sa objavujú aj chutné a relevantné alternatívy, ktoré vlastne ani nie sú kompromisom, ale rozumnejšou voľbou. Ako na to, nám radí napríklad KetoMix vo svojich nových receptoch. Inšpirujete sa aj vy?

Pečená morka s Ketomix knedľou a kyslou kapustou

Ingrediencie na KetoMix knedličky: KetoMix knedlička, 2 bielka, 1 lyžička syrovej omelety, petržlenová vňať.

Predhrejte rúru na 180 °C. Do šejkra alebo nádoby nalejte 15-20 ml vody, pridajte 1 odmerku zmesi na žemle, vytvarujte bochník, položte na papier na pečenie a pečte 15 minút. Knedľu nakrájajte na kocky a spojte vyšľahaným bielkom s lyžičkou syrovej omelety a nakrájanou petržlenovou vňaťou. Varte vo vymazanom hrnčeku vo vodnom kúpeli asi 20 minút. 

Ingrediencie na nízkosacharidovú kyslú kapustu:  1 cibuľa, 2 balenia kyslej kapusty, 1 cuketa, soľ, rasca, olej. 

Na nadrobno nakrájanú cibuľku s troškou oleja položte nakrájanú kapustu, najemno nastrúhanú cuketu, osoľte, pridajte trošku rasce a duste domäkka. V prípade potreby môžete podliať trošku vodou. Na záver môžete kapustu dochutiť čakankovým sirupom. 

Ingrediencie na pečené morčacie medailóniky: morčacie medailóniky (jedna porcia 150 g), drvená rasca, lisovaný cesnak, soľ, mleté čierne korenie.

Do zapekacej misy ľahko vymazanej olejom vložte osolené, okorenené, rascou a pretretým cesnakom potreté morčacie medailóniky. Obsah podlejte vodou do jednej tretiny mäsa. Zapekaciu misu aj s pokrievkou vložte predhriatej rúry na 150°C a duste 2-3 hodiny, kým nebude mäso mäkké. 

KetoMix TIP: Pre tých, ktorí nestíhajú a nemajú radi dlhé čakanie, máme aj rýchlejší variant. Rúru predhrejte na 190°C a pečte približne hodinu a dvadsať minút. Nezabúdajte mäso podľa potreby podlievať vodou.

Tvarohové koláče

Ingrediencie na cesto: 1 odmerka KetoMix kokteilu, 20 g mletých mandlí, 1 vajce, 1 lyžička oleja, 1 lyžica mlieka, sladidlo podľa vášho výberu (vanilková príchuť alebo čakankový sirup), ½ lyžičky kypriaceho prášku, citrónová kôra.

Ingrediencie na makovú náplň: 1 odmerka mletého maku (20g), 1 odmerka mlieka, vanilková príchuť, škorica.

Ingrediencie na tvarohovú náplň: 1 balenie nízkotučného tvarohu, 1 žĺtok, sladidlo podľa vášho výberu (vanilková príchuť alebo čakankový sirup), citrónová kôra.

Ingrediencie na cesto zmiešajte (môžete použiť mixér). Hotové cesto rozotrite na podložku alebo papier na pečenie vo veľkosti malého dezertného tanierika (cesto sa najlepšie rozotiera navlhčenou lyžicou). Suroviny na makovú náplň dajte do misky, všetko premiešajte. Na miernom ohni povarte náplň do zhustnutia a nechajte vychladnúť. Ingrediencie na tvarohovú náplň taktiež zmiešajte a podľa chuti rozdeľte na koláč tvarohovú a makovú náplň. Nakoniec na ozdobenie pridajte niekoľko mandlí. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 °C približne 15 minút dozlata.

Ďalšie recepty na (ne)tradičné jedlá nájdete na www.ketomix.sk . 

Tento článok sme pripravili v rámci spolupráce so spoločnosťou KetoMix. Sledujte nás v najbližších dňoch a získajte balíček výrobkov KetoMix.

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn
LifeStyle